Subscribe:

Pages

March 12, 2011

Mana Cintaku?

 
Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada-Mu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah pada-Mu
Maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintai-Mu
dalam dada ku harap hanya
diri-Mu yang bertakhta
Sumber : Opick – Rapuh

Masih lagi terngiang-ngiang lagu ni dilubuk hatiku ini. Sejauh mana cintaku padaMu? Ku terus koreksi diri ini.

Mana Cintaku ?

Assalamualaikum warahmatullah buat sahabat semua. Setelah sekian lama menghilangkan diri. Rasa terpanggil untuk menulis tentang topik ini. Percaya ataupun tidak, itu adalah realiti bagi seorang insan yang mencari jalan pulang. Pertaruhan antara hati dan nafsu. Kiranya hati berpegang teguh akan syariat maka bahagialah diri kita. Namun kiranya nafsu yang menjadi pegangan, maka berdukalah dirinya. Mana cintaku? Adakah cintaku buat seorang hamba milikNya? Adakah cintaku buat diriNya? 

Jalan Pulang

Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada sesuatu yang menimpa seseorang Islam sama ada kepenatan, kesakitan, kesusahan memikirkan perkara yang akan datang, kedukaan, sesuatu yang menyakiti, atau kesusahan meningatkan apa yang telah berlaku - sehinggakan tikaman duri yang mencucuknya - melainkan Allah hapuskan dengan sebabnya, sebahagian dari dosa-dosanya."
 
Abu Sa'id al-Khudri dan Abu Hurairah r.a

Ia benar bukan senang mencintai diriNya. Perlu dilalui jalan yang sukar dan diuji dengan pelbagai dugaan. Namun setiap yang kita jalani merupakan pengalaman yang mendewasakan kita. Akan tetapi percayalah, sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Al- Baqarah,286 : 

Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.

Dalam kata lain, kita mampu menghadapi ujian tersebut. Samaada kita mahu hadapi ujian tersebut dengan sabar atau mungkin berputus asa setiap ujian keatas kita. Ya, ada ketika iman kita di goncang dengan goncangan kuat. Ya, ada ketika kita merasa lemah seolah-olah tiada lagi daya. Mohonlah kepadaNya, InshaAllah keadaan itu akan beransur pulih. InshaAllah jiwa yang gelisah itu akan beroleh ketenangan. 

Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah (Al- Baqarah :214)

Lamunan Terhenti 

Ingin sekali saya kongsikan pengalaman saya, saat saya berada dalam situasi dimana hilangnya kekuatan. Saya cuba mendapatkan nasihat seseorang, cuba untuk meluahkan perasan. Akan tetapi saya tidak meletakkan diriNya sebagai yang pertama. Saya lupa bahawa diriNya akan sentiasa berada di sisi. Saya lupa akan diriNya yang dapat menghapus duka saya. Tiba-tiba terasa suatu yang mengejutkan saya akan kelalaian saya. Tempat yang terbaik buat mengharapkan jawapan serta pertolongan adalah diriNya. Allah sentiasa berada dekat dengan kita. Tidak perlu “network coverage” untuk mencapainya. Tidak perlu “credit” untuk menghubunginya.

Tidakkah engkau mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Yang Menguasai segala alam langit dan bumi? Dan tiadalah bagi kamu selain Allah sesiapapun yang dapat melindungi dan yang dapat memberi pertolongan. (AlBaqarah :107)

Monolog Hati
Ya Allah, seolah-olah aku telah membelakangimu tika itu. Mana yakinku terhadapMu, mana hilangnya percayaku terhadapMu. Aku telah menzalimi diriku dengan kelalaianku sendiri dalam mengingatiMu. Segera aku bersujud padaMu, terus menangis dengan sepuas hatiku. Ku tahu bahawa diriMu sentiasa ada buatku. 

Maafkan aku Ya Rahim,
Tiada yang dapat menyayangiku sebagaimana Engkau menyayangiku
Maafkan aku Ya Rahman
Tiada yang dapat mengasihiku sebagaimana Engkau mengasihiku


Mencari Nur CintaMu
Ya, saya masih mencari cintaNya. Namun, setiap sebuah pencarian itu, tidak lengkap dengan kiranya tiada halangan atau rintangan. Akan lebih bermakna sebuah pencarian itu kiranya ditempuhi dengan kesabaran. Tidak disediakan jalan yang mudah untuk mencintai diriMu.  Jom, sama-sama kita memohon cintaNya,

Ya Allah Ya Tuhanku,
Aku memohon kasih sayangMu,
Dan kasih orang yang mencintai diriMu
Serta amalan yang mendekatkan diriku padaMu,

Ya Allah Ya Tuhanku
Jadikanlah kasihMu lebih aku sukai berbanding diriku sendiri,
Ahli keluargaku dan daripada air yang sejuk..

~Cinta manusia punyai banyak kekurangan kerna cinta yang sebenar-benarnya adalah milikNYa~


Pohonlah cinta yang suci dari NYA,
Mudahan beroleh cinta yang hakiki

.::                                                                     ::.
Qudsia Aaminah , 11.13 pm : 12 Mac 2011

0 comments:

Post a Comment